Bandsåg

Att man behöver en bandsåg är inte så svårt att lista ut i de flesta fall, för det finns få andra såglösningar som är lika bra och smidiga. Vad som dock kan vara svårare är att lista ut vilka bandsågar som är bra eller inte. Därför kommer här några tips som hjälper dig känna igen de bättre av dem:

De är stabila

En såg som inte är helt stabil är förstås en säkerhetsrisk på många vis. Detta är därför helt klart inte något man ens överväga att leva med. Se istället till så att varje del av sågen är helt stabil i alla lägen.

De är lätta att sköta

Glöm inte att det är vanligt att man står vid en bandsåg under långa perioder i rad, så allt krångel är oönskat. Och vissa bandsågar är helt klart med användarvänliga än andra. Och du är givetvis ute efter en variant som är så lätt att manövrera på olika vis, från att fästa trät till att ställa in skärstorlek med mera.

De har många olika funktioner

Och inställningar, som gör det möjligt att skära både smala och grova block, beroende på vad man behöver. Bland annat kanske man vill kunna skära väldigt små stycken som inte passar i andra sågar eller träbitar med en udda form. Du vill även kunna vinkla bordet som sågen står på för bättre vinklar.

De har många säkerhetsfunktioner

Utöver att bara vara stabila (se ovan). De flesta bandsågar har någon slags säkerhetsfunktioner men exakt hur bra dessa är varierar litegrann.

De har många olika tillbehör som kan köpas till dem

T.ex. stödbockar, olika sorters sågblad med mera. Till de lite enklare bandsågarna har man nämligen inte alls lika många alternativ utan måste nöja sig med endast några få tillbehör med till de bättre av dem finns många olika tillbehör som en möjlighet. Tänk på att du kanske inte vill eller behöver använda alla tillbehören omedelbart men du vet aldrig vad du kommer att behöva längre fram.