Black friday

Fast fenomenet Black Friday länge var okänt i Sverige, fast detta är något som amerikanerna sysslat med sedan tidigt 1930-talet, vet de flesta i Sverige numera på ett ungefär åtminstone vad Black Friday är idag. Dock är det för många svårt att förstå exakt hur stort detta enorma shoppingjippo är i USA, samt hur galna amerikanerna är i det. Därför kommer här några intressanta fakta om just denna dag, som infaller den sista fredagen i november, direkt efter den amerikanska högtiden Thanksgiving som vi hoppas illustrerar detta:

Innan folk började shoppa på Black Friday gick de på tomteparader

Detta var något folk gjorde mellan 1870-talet och 1950-talet, då shoppingen blev allt viktigare istället. Tomteparaderna fick då ge vika för att folk skulle kunna stilla sitt shoppingbehov istället.

Innan man började kalla Black Friday för svart kallade man dagen för ”Big Friday”

Det var i Philadelphia som detta började, då poliserna började klaga på denna dag, under vilken de fick ta itu med både det ena och det andra, tack vare alla shoppande fotgängare som störde trafiken och mycket annat.

Det var först under 1990-talet som termen ”Black Friday” slog igenom på allvar

Innan detta visste folk förvisso också att detta var dagen då man ”skulle” shoppa, de visste bara inte vad de skulle kalla det hela!

Detta är dagen då det shoppas mest under hela året i USA

Och så har det varit minst sedan år 2001, då detta först upptäcktes statistiskt, men möjligtvis även längre än så.

Black Friday har spridit sig till flera andra dagar också

Nämligen Grey Thursday (dagen innan fredagen då Black Friday äger rum) och Cyber Monday (måndagen efter denna fredag), då man också kan göra fina fynd. Anledningen till detta är att Walmart år 2011 beslutade sig för att påbörja Black Friday dagen innan det verkligen var dags, och eftersom detta var så populärt, bestämde sig andra kedjor och butiker för att göra likadant. Cyber Monday uppfanns dock för att förhindra att folk satt och nätshoppade vid sina datorer under Black Friday, istället tyckte man att nätbutikerna och nätshopparna kunde ha en egen dag för detta, och detta blev då Cyber Monday.