Förbränningstoalett

Den toalettsort som är allra vanligast i stugor och andra byggnader där avlopp saknas är mulltoan. Systemet fungerar så att allt avfall som hamnar i mulltoan förmultnar, därav namnet, och blir kompost. Därför kan en mulltoa ibland även kallas för en komposttoalett. Förmultningen kan ske antingen i själva toaletten i sig eller i en separat kammare för komposten, som ibland kallas för multrummet. Är det så att ett separat multrum finns i mulltoan är det vanligt att man försöker skynda på förmultningsprocessen genom att tillföra värme eller liknande.

En utdragbar låda

Under mulltoan brukar det sedan finnas en utdragbar låda som man kan öppna för att tömma mulltoan. Det finns dock även varianter där man inte behöver tömma komposten alls, tro det eller ej! De flesta mulltoaletter behöver dock tömmas mellan en till två gånger om året.

En mulltoa med ett multrum är i regel att rekommendera för större hushåll och boenden där det är många som använder toaletten. Dock kan hela multrummet i vissa fall placeras under golvet. Är detta inte möjligt är det många som ställer sin mulltoa i en separat byggnad, som man brukade göra med utedass förr, detta är också ett bra alternativ men gör endast detta om du har en byggnad med bra ventilation att tillgå.

Ett multrum

Alla mulltoaletter är dock inte likadana, oavsett om de har ett multrum eller inte, utan när det gäller hur avancerade de faktiskt är, förekommer det stora skillnader dem emellan. För en mycket enkel och billig variant kan man få betala från 5 000 kronor och uppåt, men vill man ha något större och mer avancerat kan priserna vara så höga som 40 000 kronor. Glöm dock inte att det inte bara är själva mulltoan du behöver betala för, utan i många fall tillkommer även andra kostnader, som driften, en fläkt, uppvärmning och så vidare.