Garageportar

Det finns förvånansvärt många olika sorters garageportar att köpa idag, så även om du kanske tror att du vet vilken slags garageport du vill ha, kan det faktiskt ändå vara så att det finns en mer lämplig variant där ute. I denna artikel kommer vi att berätta om några av de vanligaste typerna av garageportar, för att du ska kunna få bättre koll på de olika sorterna och slippa springa på en mer passande garageport än den du valt efter att du köpt en.

Skjutport – Skjuts åt sidan när den öppnas, och tar därför upp plats på sidan av garaget. Tar dock inte upp någon plats framåt.

Vikport – Viks inåt och dras upp. Sitter fast på starka fjädrar och brukar därför vara lätthanterlig. Är ofta designad att vara lätt i vikten.

Takskjutport – Passar den som har högt i tak och inte har så mycket plats över framför garageporten. Denna fälls upp i taket när den öppnas och fälls ned igen med hjälp av ett handtag. Dock måste man montera skenor och andra delar i taket, vilket gör att detta alternativ inte passar den med lågt i tak.

Vipport – Kräver utrymme ovanför garageporten, eftersom denna garageport lyft uppåt, i hela sin längd, och sedan skjuts in under taket. Är ofta mycket lätta att använda, även för barn.

Att tänka på när det gäller alla garageportar

Vissa garageportar levereras i flera olika delar, framför allt de så kallade vipportarna och skjutportarna. Väljer du en av dessa modeller, räkna därför med extra arbete på grund av detta, samt med att det faktiskt kan vara svårt för dig som lekman att montera upp garageporten själv. I dessa fall kan det vara vettigt att ta hjälp av ett proffs, alternativt välja en garageport som levereras i en enda del istället.

De flesta garageportar har vidare så kallade standardmått, men funkar inte dessa för en själv finns det även vissa företag som specialtillverkar garageportar efter mått som du anger. Räkna dock med att leveranstiden blir längre om du gör detta.

Tillbehör som du kan skaffa till garageporten

Ett av de mest populära tillbehören som man kan skaffa till sin garageport är givetvis den automatiska garageportsöppnaren. Detta kan läggas till på de flesta garageportar, inklusive på de äldre modellerna om man vill det, men i vissa fall måste extra delar läggas till för att mekaniken ska fungera. Du kan öppna garageporten med hjälp av en fjärrkontroll om du har en automatisk garageportsöppnare. Mer info finns på sidan billiggarageport.se

Det går även att ha en säkerhetsspärr på garageportar som gör att porten inte stängs om det finns saker eller personer i vägen. Att skaffa en garageport med denna funktionalitet är en bra ide om man vill undvika klämskador.