Marksten

Att inreda ett hus handlar till stora delar om att möblera och  tillsätta inredningsdetaljer innanför de givna väggarna. Men, för att skapa och inreda en trädgård måste man börja med att skapa rum. Det gör man genom att ”bygga” golv, väggar och tak. Inte av brädor eller annat virke som när man bygger ett hus, utan oftast använder man sig av växter och annat som finns ute i trädgården. Väggar kan byggas av en häck, ett litet buskage eller en rabatt. Som tak får trädens kronor tjäna, och golvet består till stora delar av gräsmatta. Men, på en del uteplatser vill vi ha det lite mer ombonat och då kanske det blir ett tak av plast, ett solsegel eller något annat lite mer täckande tak. Och om vi vill inreda med en trädgårdsgrupp eller andra utemöbler är det förstås bra om golvet är lite hårdare och mer stabilt än gräs.

Många av oss har åtminstone en uteplats med ett golv av grus, trä eller någon annan form av beläggning. Valet av material till uteplatsens golv är en av de saker vi funderar mest över när vi bygger en terrass eller uteplats. Ska det vara ett trallgolv, grus eller kanske en stenlagd uteplats? Trätrall känns ganska mjukt att gå på och många anser nog att det är enklare att snickra ihop ett trägolv än att lägga marksten. Men, även om trä är ett naturligt och bra material är det inte underhållsfritt. Golvet ska tvättas och oljas regelbundet för att hålla sig fint. Väljer du marksten får du en yta som är i stort sett underhållsfri. Stenarna blir heller inte halkiga i regn som trä faktiskt har en tendens att bli.

Det finns ett stort utbud av marksten på marknaden. Tack vare den stora variationen har du möjlighet att skapa en unik och personlig uteplats. Det är inget som säger att man bara kan ha en typ av marksten  på en yta. Du kan kombinera olika storlekar eller former och skapa vackra mönster, eller använda dig av flera nyanser för att få en levande yta. Många av dagens marksten är faktiskt tillverkade av betong även om en del är svåra att skilja från äkta sten med blotta ögat.

Utbudet

Utbudet är som sagt mycket varierat, och du kan få allt från en alldeles slät och platt yta till en stenläggning som ser ut att ha många år på naken. Gillar du patina kan du välja kakel som trumlats och fått ett utseende som för tankarna till gamla tiders gator och torg. Dessa stenar ser precis ut som gamla gatstenar där hörn och kanter slitits ner under årens lopp och gett en mjuk och fin finish. Oavsett om du vill ha en toppmodern uteplats eller om du föredrar en mer gammaldags stil kan du alltså använda dig av marksten. Du får inte bara en snygg och genomarbetad uteplats, utan också en plats du inte behöver rensa eller underhålla. När gräsmattan är klippt kan du därför njuta av sommaren istället för att jobba.