Trädgårdstraktor

Trädgårdstraktorer är väldigt smidiga för alla som har en stor gräsmatta där hemma och inte vill lägga ned allt för mycket tid på att klippa den. En bra trädgårdstraktor gör nämligen inte bara ofta att detta går snabbare, det kan ofta leda till bättre resultat också. Trädgårdstraktorer är nämligen betydligt mer avancerade än vanliga gräsklippare på många vis.

Trädgårdstraktorer underlätta mycket under vintern

Dessutom är inte att klippa gräs det enda en trädgårdstraktor kan göra, utan man kan även koppla till olika tillbehör till den, vilket gör att den kan användas till mycket annat också. Bland annat kan en trädgårdstraktorer underlätta mycket under vintern, då de kan användas till allt från snöslungning till snöskottning och att sprida grus på uppfarten med. Många använder dessutom sina trädgårdstraktorer till att dra andra maskiner och annat tyngre med, samt till att gödsla, men beroende på vilka tillbehör man väljer kan även mycket annat vara möjligt. Ska man skaffa en trädgårdstraktor är det därför väldigt viktigt att se över vilka tillbehör man anser att man behöver till den.

Batteridriven eller bensindriven

Vidare är det bra att bestämma sig för om man vill ha en batteridriven eller bensindriven variant. De allra flesta trädgårdstraktorer är bensindrivna.

Man får räkna med att betala mellan 10 000 kronor och 35 000 kronor för en trädgårdstraktor ungefär, beroende på vilken modell och vilket märke man väljer. Finns det möjlighet till det är det dock alltid bra att ha som målsättning att skaffa en trädgårdstraktor med en så kraftfull motor som möjligt, då detta kommer att göra att trädgårdstraktorn går smidigare och mer jämnt när man använder den, men även att den inte har problem att åka upp eller föras fram på ojämna ytor vid behov.

Det är även vettigt att titta på klippbredden samt klipphöjden på klipparna, då detta kommer att påverka hur snabbt och effektivt man kan klippa gräs. Tänk dock på att bredare klippare kan göra trädgårdstraktorn otympligare och svårare att föra fram i smala om små omrden.

Den mest moderna varianten

Vad som händer med gräset som klipps varierar också mellan de olika modellerna. Vissa trädgårdstraktorer samlar upp allt gräs i en behållare, som då dock måste tömmas regelbundet, men det finns även de modeller som sprider ut det som klipps på gräsmattan igen. Den allra mest moderna varianten har en så kallad bioclip funktion som finfördelar gräset så att det kan användas som gödmedel, vilket kan vara ett bra alternativ för den som verkligen behöver gödmedel ofta, men för andra är detta ofta lite överkurs.

Värt att kolla upp är också hur lätt trädgårdstraktorn är att manövrera. Det förekommer nämligen vissa skillnader när det gäller detta, då vissa modeller har rattar medan andra har en panet med olika automatiska funktioner. Dessutom kan en trädgårdstraktor antingen ha manuell växling eller så kallad hydrostat som sköter växlingen automatiskt. Räkna med att få betala mer för hydrostatvarianter.

Även sittkomfort kan variera mellan de olika modellerna, så framför allt om man är lång eller stor är detta något man bör testa för att kunna gallra agnarna från vetet.

Glöm inte heller att säkerheten är en mycket viktig faktor i sammanhanget, då trädgårdstraktorer kan vara mycket farliga om de inte har bra säkerhetsfunktioner. Du vill därför att knivarna ska stoppas automatiskt om du ramlar av trädgårdstraktorn eller om den t.ex. börjar backa. Har du barn är det än viktigare att alla säkerhetsfunktioner är bra och framför allt att säkerhetsfunktioner som gör att barnen inte kan använda trädgårdstraktorn själva finns på den.