Växthus

Olika personer väljer att skaffa växthus av olika anledningar och har även olika förväntningar på växthuset de skaffar, så det är egentligen inte alls konstigt att samma växthus inte passar alla personer. För att du ska kunna klura ut vilket det rätta växthuset för just dig är, måste du därför tänka på dig själv och dina behov och drömmar i första hand. Genom att ställa dig själv följande frågor kommer du i regel en bra bit på väg:

Ska jag använda växthuset året om?

Alla växthus är nämligen inte anpassade för detta, så vill du kunna göra det, kommer dina valmöjligheter att vara något mer begränsade. Det finns dock även växthus som man kan odla växter i även under vintern, så är detta något du vill göra, bör du givetvis inte nöja dig med någon annan variant.

Vad ska jag odla i växthuset?

Detta kan påverka utformningen av det, storleken på det samt även höjden på det, för olika sorters växter trivs olika bra i olika omgivningar. Dessutom är det givetvis så att vissa växter naturligt tar upp mer plats än andra menar man på billigaväxthus.nu.

Vill jag kunna umgås i det också?

Detta är ofta väldigt mysigt, även om det kanske bara är familjen som gör det, men är detta ett önskemål, krävs förstås en större variant än annars.

Vad vill jag ställa in i växthuset i möbelväg?

Detta kan också påverka storleken så klart, men även hur höga väggarna bör vara, hur många öppningsbara fönster och dörrar man ska ha och så vidare. Många tänker inte på detta, och köper därför opassande växthus, vilket de märker först när de vill börja ställa in saker i det, så gör inte detta misstag utan tänk på detta från början!

Var har jag tänkt ställa växthuset?

Detta kan också påverka storlek, utseende och annat. Ska man t.ex. ställa växthuset på en plats där det finns många träd, vilket i regel inte rekommenderas, bör man välja ett växthus med rutor tillverkade i ett mer tåligt material än glas, då grenar och annat i träden annars har en tendens att orsaka skador på glasfönster.

Är jag beredd att lägga ned lite tid på underhåll av växthuset utifrån?

Om inte, undvik de material som kräver mest underhåll, t.ex. trä, som måste underhållas regelbundet, fast det är väldigt fint med växthus med träramar. Välj istället ett material som aluminium, som är betydligt mer lättskött och knappt kräver något underhåll alls för ramen.

Är det viktigt att mitt nya växthus passar ihop med huset i sig?

I så fall kommer dina alternativ förmodligen att begränsas, men är man estetiskt lagd så till vida att man vill att allt ska matcha brukar det finnas passande alternativ även för dessa situationer. Dock kan dessa ta lite mer tid att hitta och kräva mer research, så var beredd på detta i så fall.

Har jag en budget för mitt inköp?

De billigaste (och ofta minsta) växthusen kan nämligen vara förvånansvärt billiga, så det går att skaffa ett växthus med en mindre budget också, men samtidigt är det så att de större och mer påkostade varianterna kan kosta i princip hur mycket som helst. Och när man börjar titta på olika växthus är det ofta den sistnämnda varianten som lockar de flesta mest. Därför är det bra att sätta en budget för vad växthuset man ska skaffa får kosta. På så vis undviker man inte bara att kostnaderna sticker iväg, utan även att slösa bort tid på att titta på växthus som ändå är för dyra.